Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев пусна сигнал срещу двама министри

Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев твърди, че министрите на икономиката и енергетиката Асен Василев и на околната среда Юлиан Попов са попълнили некоректно имуществените си декларации. Нередности, според Янев, имало и с тяхното гражданство. Яне Янев и премиерът Марин Райков обсъдиха възможностите за предотвратяване на злоупотреби в предизборната кампания и в изборния ден.

Сигналите, дадени днес на премиера Марин Райков за неговите двама министри, Яне Янев оповести без много подробности:

Министърът на икономиката и енергетиката и министърът на околната среда и водите. И по отношение на тяхното гражданство, и по отношение на попълнените от тях декларации и качени на сайта на президента на Републиката. Надявам се в рамките на седмица да получим отговор.

Райков не коментира темата в изявлението си, но по отношение на възможно вмешателство на МВР служители, двамата си размениха реплики като: "Янев видял обвързаност на районни МВР шефове и прокурори с купувачи на гласове".

Ние вече имаме такива сигнали и това нещо е изключително опасно.

Ротацията на полицаите в рамките, разбира се, на съответните райони. Говорихме затова, че трябва шефовете на РДВР-та да влязат в контакт с РИК-овете, така че заедно да идентифицират тези среди, които биха били склонни да се поддадат на изкушението за търговия с гласове, каза Марин Райков.

Премиерът Райков даде уверение, че изборите в чужбина ще се организират според закона и няма да се разкриват секции без да е изпълнено условието за това, за видимите държавни служители той отново повтори и препоръча:

Внимавайте с кого сядате на една маса.

Яне Янев предупреди, че заради ксерокопирането на протоколи в секционните и в районните избирателни комисии оповестяването на изборните резултати ще бъде забавено. Притеснения има и премиерът Марин Райков:

Помолих вече да се обърнат към ЕРП-тата с много ясна и категорична молба да внимават в деня на изборите да не създават положение, при което поради ниско напрежение биха горили на едно или друго място ксероксите. Самият аз обмислям вариант, при който протоколите да бъдат качвани в интернет по най-бързия начин.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна