Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК започва анализ на енергийния сектор

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията започва анализ на сектор енергетика. Ще се проучва ценообразуването и прилагането на регулирани тарифи на пазарите на електрическа енергия.

Комисията за защита на конкуренцията ще анализира наличието на вертикални ограничения, както и на проблеми за конкуренцията на низходящите пазари в отношенията между разпределителните фирми и крайните клиенти. Регулаторният орган разширява предмета на секторния си анализ на конкурентната среда при преноса и доставката на природен газ и по отношение на пазарите на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия. Секторният анализ ще бъде обединен и с текущия проект на работната група в Комисията за защита на конкуренцията, която извършва преглед на структурата на пазара и степента на ефективна конкуренция в подсектор "Електричество" у нас във връзка с въвеждането на трети енергиен пакет и на промяна в модела на конкуренция, която се очаква да настъпи с оглед либерализацията на този пазар.

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов поясни:

Целта е да се разработят възможни варианти за засилване на конкурентността на пазара след въвеждане на трети енергиен пакет, следвайки най-добрите практики от другите държави-членки на ЕС, като несъмнено се подчертае самостоятелната роля на Комисията за защита на конкуренцията в съблюдаване на общите правила на Закона за защита на конкуренцията и тяхното сътрудничество с националните регулаторни органи в сектора.

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна