Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ангелов: Трябва повече прозрачност за парите на държавните фирми

Снимка: БГНЕС
На първо място трябва да има повече прозрачност за това колко пари имат държавните фирми, откъде са натрупали тези пари, за какво смятат да ги използват и къде държат тези пари, за да може обществото да следи тези средства, които са в някаква степен публични средства, да се използват ефективно. Това заяви в предаването "12+3" икономистът Георги Ангелов.

Повече прозрачност би могло да ни даде представа наистина ли са толкова големи парите, откъде енергетиката има такива пари и за какво смята да ги използва, а също защо ще взима заеми, ако има такива ресурси в енергийните компании. Тези неща ще дадат възможност на обществото и експертите да следят какво се случва.

Ангелов изказа мнение: Един, в някакъв смисъл технически въпрос се вкарва в политическа дискусия с обвинения към президента, към правителството и т.н. Не ми се струва правилно банки, собственици на банки, да навлизат по този начин в политически дискусии. Това не е добре и за икономиката, и за развитието на сектора като цяло. Очевидно е, че има проблем и това, че няма правила, създава всъщност такива напрежения и в банковата система, и между фирмите, има и политически напрежения. Трябва да се направят консенсусни правила и да има доверие към тях.

Ангелов посочи, че освен прозрачност, са необходими и мерки, които да обезпечат избягване на риска: Трябва да има и по-високи изисквания към банките от гледна точка на ликвидност, кредитен рейтинг, капитал – така че да се гарантира, че тези средства са на сигурно място. За бюджетните средства има изискване – те да бъдат напълно обезпечени с държавни ценни книжа, което е възможно в някаква степен да се приложи и за парите на държавните компании. Но не е лошо и да се знае колко дългосрочни са тези пари.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени