Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стоев: Държавата трябва да намалява парите, с които разполага

Снимка: Архив

В момента сме в ситуация, в която недоволството е насочено към икономически политики, които в общия случай могат да се променят със закон, а закон може да се приеме от Народното събрание, което в момента не съществува. Така че служебното правителство е доста ограничено от гледна точка на реформаторските си възможности, дори да има визия, желание и воля за реформи. Това заяви в предаването "Нещо повече" икономистът Георги Стоев. Той припомни, че е дал някои идеи, една от които е преосмисляне на минималната работна заплата.

Такъв пример на пазара на труда, който разбира се е приет с много добри намерения за увеличаване на доходите, в крайна сметка това, което постига, е да увеличи безработицата, защото засяга хората с ниска производителност и най-малък шанс на пазара на труда. Като вдигнем минималната работна заплата, всъщност забраняваме на работодателя да наема именно такива хора. В крайна сметка сме в ситуация, в която за последните 4 години загубихме 430 000 работни места.

В тази ситуация сивият сектор може би спасява някои хора от тази тежка ситуация, която е породена от грешна политика на пазара на труда, добави Стоев.

Според икономиста в краткосрочен план служебното правителство има два подхода: Бюджетът е гласуван и той не може да бъде променян в неговата макрочаст, но в самите сфери, в които се харчат пари, и в конкретните политики могат да се направят две неща. Първото е по-сериозен анализ на това кои политики носят някаква полза и кои са безсмислени. Имаме стотици милиони, които се харчат по доста неефективен начин.

Стоев смята, че трябва да е прозрачно управлението на публичните пари. Според него всички данъкоплатци имат интерес нещата да се случват при по-прозрачни правила.

Проблемът е в това, че парите на държавата се увеличават, а ползите от тяхното харчене не стават по-големи. Нашият фокус винаги е бил върху това да се опитаме да дадем разумен съвет да се свият парите в държавата. Моето мнение е, че държавата трябва да намалява парите, с които разполага, а не да ги увеличава, защото тя ги взема от всички нас. Ако държавата се лиши от част от тези пари, всички ще имаме полза.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна