Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германците не вярват вече на канцлера Ангела Меркел

Снимка: Архив

Кризата в Кипър се отрази негативно върху настроенията на влoжителите в Германия. Доверието им в банките е силно разклатено.

Германците не вярват вече на канцлера Ангела Меркел когато става дума за сигурността на банковите им вложения. Според проучване на обществените настроения, направено от списание "Щерн", 54 процента от германците се притесняват за сигурността на парите си и не вярват в гаранциите на Меркел, че те са неприкосновени. Страхът им се появи, след като лидерите от еврозоната поискаха обикновените кипърски вложители да платят с данък върху влоговете си щетите от финансовата криза на острова.

41 процента от германците все още се доверяват напълно на думата на канцлера. 67 на сто от тях пък се притесняват за банковата система в Германия. Все още голяма част от германските избиратели смятат, че Ангела Меркел взима правилни решения за справяне с финансовата криза, като 39 процента от тях вярват, че управляващите християндемократи са икономически по-компетентни от останалите партии. Само 16 процента се доверяват на икономическите способности на социалдемократите, но цели 38 процента от германците са загубили доверието си и в двете най-големи германски партии.

Информация на Капка Тодорова - Германия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна