Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Жулева: Подобрява се достъпът до информация в България

Снимка: Венета Николова

Програма "Достъп до информация" представя състоянието на достъпа до информация в България. В сравнение с 2000-ата година има повече достъп до информация. Всяка година има подобряване на достъпа, защото администрацията добре познава закона и изпълнява задълженията за активно публикуване.

Ние следим всяка година какво се случва и винаги имаме препоръки, свързани с проблеми в достъпа до информация. Има доста проблеми, но ако сравним как се развиват нещата за тези 13 години, състоянието се подобрява, каза изпълнителният директор на програмата Гергана Жулева в предаването "Преди всички".

Първо и най-важно, което трябва да се направи, е да се преразгледат някои от разпоредбите на Закона за достъп до информация, тъй като той е приет 2000-ата година. От тогава до сега се развиха стандартите в тази област, беше приета през 2008-а година Конвенцията на Съвета на Европа и препоръките ни са по отношение на по-детайлното описание какво трябва да се публикува, в какви формати, така че по-лесно да се намира информацията. Трябва да се преразгледат и да се систематизират по-ясно ограниченията на достъпа до информация, обясни Жулева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна