Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1,7 % ръст на БВП до края на годината, прогнозират анализатори

1,7 процента ръст на брутния вътрешен продукт до края на годината и 2,8 на сто за 2014-а прогнозират анализатори от една от големите банки у нас. Според изследването им индивидуалното потребление ще помогне за възстановяването на икономиката. Експертите очакват безработицата леко да се понижи до 11,9 процента в края на годината заради фискалните стимули, подпомагащи растежа, по-високия износ и усвояването на средства от Европейския съюз.

За ускоряването на растежа България се нуждае и от повече инвестиции, коментират банковите експерти. Износът ще повлияе по-малко върху възстановяването на икономиката.

Според анализа заради предсрочните парламентарни избори компаниите ще заемат изчаквателни позиции за бизнеса си.

Експертите коментират, че през първото и второто тримесечие на годината ръстът ще бъде ограничен, а през третото и четвъртото икономиката ще ускори темповете си на възстановяване.

Икономистите на една от големите банки у нас съветват следващото правителство, каквото и да е то, да съчетае запазването на макроикономическата стабилност с ускоряване на структурните реформи. Важно за следващия кабинет би било също да не се допуска забавяне на усвояването на средства от Европейския съюз. В тази област, съветват експертите, трябват добре преценени фискални стимули, които да не застрашават публичните финанси.

Ако политическата ситуация след изборите се успокои, коментират икономистите, краткосрочното забавяне на чуждите инвестиции няма да има трайно негативно отражение върху потенциала ни да привличаме капитали отвън.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.