Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психиатри в Силистра работят за превенция на самоубийствата

Снимка: jiveisaznatelno.blogspot.com
Областният съвет по психично здраве към Районната здравна инспекция в Силистра одобри програма за превенция на самоубийствата в областта. През миналата година 45 жители на района са посегнали на живота си. От началото на тази година са регистрирани нови 11 случая.

Едва около 1/3 от самоубийците са с психични заболявания. Повечето посягат на живота си от безизходица, отчаяние и проблеми, твърди д-р Снежана Христова, началник на психиатричното отделение в силистренската болница. По думите й превръщането на човешки драми в медийни сензации провокира нови случаи на самоубийства:

Трябва да се ограничи начина на отразяване на подобни събития точно с тази цел – предотвратяване на други подобни, защото много хора имат проблеми – материални, емоционални, които и без друго замислят подобни действия. Това дава лош пример.

Програмата за превенция на самоубийствата включва серия от работни срещи, поучавания и анализи на рисковите групи от хора, както и поддържане на регистър на лицата със значими психични заболявания, обясни директорът на РЗИ-Силистра д-р Константин Попов:

Най-важното е да се срещаме по някакъв начин с тези хора като искаме подкрепата на социалните работници. Другото, което искаме да направим задължително е гореща телефонна линия. Даже едно самоубийствено действие да бъде предотвратено – това е голям успех.

Предвиждат се и дни на отворените врати в психиатрията, където гражданите ще могат да се срещат със специалисти, за да търсят решение на проблемите си.
По публикацията работи: Маргарита Иванова – кор. на БНР в Силистра
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна