Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Има политизация на професионалното ръководство на МВР

Снимка: БГНЕС

В момента има политизация на професионалното ръководство на МВР, която се прояви няколко пъти. Това са огромни влияния, които биха могли да доведат до ангажиране на престъпен контингент в конкретна посока за изборите, каза в предаването "Неделя 150" Михаил Миков от БСП.

За сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев до главния прокурор за нерегламентирано подслушване на политици и бизнесмени, Михаил Миков каза:

Най–нормалното е, когато има такава информация, да има сериозна проверка и резултатите да бъдат публично оповестени. Въпросът с използването на виртуални клетки заслужава вниманието на прокуратурата, каза Миков и обясни, че това са бусовете, независимо каква марка, които могат да прихващат сигнал от абонат на мобилен оператор. За това е необходимо да се знае къде се намира човекът, поясни Михаил Миков.

Според бившия съветник на Жан Виденов Красимир Райдовски лидерът на най–голямата опозиционна партия не би си заложил авторитета, за да разгласява недостоверна информация.

Тези факти, които той споменава, са достоверни. Друг е начинът, по който те са осъществени. Друг е начинът дали е със знанието, или без знанието на ръководителя на ведомството. Но съм убеден, че официално тази дейност не е регламентирана. Няма как да е регламентирана. Трябва да си пълен идиот, за да искаш разрешение от съда да подслушваш председател на политическа партия и двама президенти, заключи Райдовски.

По повод предложението на служебния премиер за ротация на служителите на МВР във връзка с изборите, Михаил Миков от БСП направи следния коментар:

Много по–просто би била една ротация на директорите в МВР. Добре е да се направи ротация на ръководните кадри, защото те са тези, които се срастват с терена и те отправят заповедите и модела на поведение към обикновените служители, каза бившият министър на вътрешните работи. По думите му, настоящата служебна министърка на вътрешните работи е съпричастна към проектите на "Ханс Зайдел". Според Миков тази фондация работи от 10 години по проекта ГЕРБ. Михаил Миков призова да се каже кои ръководни кадри в МВР са участвали в нейните проекти.

Цялата дискусия чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна