Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на цените сочи отчет на Софийската стокова борса

Снимка: Архив

Понижение на цените на почти всички стоки, които се следят от Софийската стокова борса, констатират в тримесечния отчет на борсата. Според директора й Васил Симов се очаква задържане на цените на храните у нас. 

По-голямото количество произведена пшеница е довело до спад на цените на световните пазари и у нас, посочи Антонина Белопитова - директор на Дирекция на Софийската стокова борса.

В края на декември, началото на януари, бяха около 500 лв. за тон без ДДС, в момента достигнаха даже до 400, максимум 420 лв. на тон без ДДС, което в процентно отношение е някъде около 20% понижение на цената.

10-15% е понижението на цената на царевицата от началото на годината:

В България в момента се търси царевица на цена от 340 до 360 лв. на тон, предлагането вече е около 400 лв. на тон.

18% е понижението на цената на маслодайния слънчоглед и цената му е около 810 лв. за тон. С около 5% е спаднала и цената на олиото у нас.

В момента, на едро, литрова бутилка олио без ДДС е около 2,20 лв. средно за страната. Министерството на земеделието на САЩ отчита една по-лоша реколта тази година на маслодаен слънчоглед, някъде около 5-6 млн. тона по-малко в световен мащаб, също и за ЕС се очаква по-ниска реколта, така че не бихме очаквали едно драстично понижение на цените.

Захарта бележи спад от 3%, посочи още Антонина Белопитова:

Понижението на рафинирата захар на лондонската борса е около 21%, а на нерафинирата сурова захар в Ню Йорк е около 28%. В България също има понижение на цената на захарта на годишна база в пакети по 1 кг. В момента средната цена за страната е 1,65 лв. за килограм, с около 3% по-ниска за същия период на миналата година.

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени