Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в чужбина: ЦИК изисква прекалено много лични данни за заявление

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Красимир Гаджоков - експерт по информационни техологии, който от години живее в Канада, е подал жалба до ЦИК заради проблемите, свързани с електронното подаване на заявление за гласуване в чужбина - услуга, която се въвежда за първи път от избирателната комисия. Пред "Хоризонт" той разкритикува комисията, че до неотдавна съответната страница е имала сериозни проблеми. Освен това, тя въобще не може да се отваря на мобилни устройства. Основното притеснение на Красимир Гаджоков е, че ЦИК изисква прекалено много лични данни от сънародниците ни зад граница, които подават заявление по Интернет:

По-големите проблеми са като този, че ЦИК закъсня изключително много с отварянето на тази страница. Второто нещо, което също е много голям проблем - срокът за подаване на заявления беше променен драстично спрямо предишни избори. Заявленията се приемат не по-късно от 30 дни преди изборите. Има огромна разлика между подаването на заявления с писмо и това подаване по електронен начин. По електронния начин ЦИК изведнъж измисли, дописа закона абсолютно незаконно, абсолютно по свое желание и необяснимо като изисква там човек също да въвежда освен изисканите стандартно данни, изрично записани в закона, също и лична карта или паспорт, номер, дата на издаване и място на издаване плюс мобилен телефон, който трябва да е работещ и който трябва да бъде използван, за да се получи един потвърждаващ код, за да може да бъде прието заявлението, каза Гаджоков в предаването "Хоризонт до обед".

Заявленията за гласуване в чужбина, изпратени по и-мейл, няма да се признават за валидни. Това постанови ЦИК в отговор на запитване от МВнР.

Единствената възможност за електронно подаване на заявления за гласуване в чужбина е чрез интернет сайта на ЦИК.

Това гласи отговорът на комисията след изпратени уточняващи въпроси от външното министерство по повод предварителната регистрация на българите в чужбина за предстоящите избори.

Електронната форма беше създадена миналия четвъртък на адрес www.cik.bg/register

На предишни гласувания имигрантите можеха да подават заявления до посолствата по електронната поща. Това станаше като прикачваха сканирани копия на документа в имейла до дипломатическото представителство. Сега обаче този тип заявление няма да се признава за валидно от ЦИК.

За сметка на това за валидно ще се смята всяко заявление за гласуване в чужбина, изпратено чрез куриерска фирма.

Крайният срок за подаване на заявления за българите в чужбина е до полунощ на 11 април. Извън посолствата и консулствата няма да се разкриват избирателни секции, ако няма поне 100 подадени заявления.

По публикацията работи: И.Недева; Н.Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна