Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес официално стартира Европейската година на гражданите

Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица лидерите на двете най-големи групи в Европейския парламент представиха пред почитателите на Европарламента във Facebook  гледните си точки по актуални теми като Кипър, кризата и участието в европейските избори. По време на чата Жозеф Дол от Европейската народна партия и Ханес Свобода от Партията на европейските социалисти  бяха попитани как да се насърчи участието на гражданите на европейските избори. Според Ханес Свобода икономическите проблеми засилват интереса на гражданите към европейските въпроси. Според Жозеф Дол пък, трябва по-активна политика за разясняване с какво се занимава Европа. Знаете ли, че Европа Ви  защитава, когато включите осветлението сутрин, когато потеглите с колата си. Има ясни европейски норми, които Ви защитават, но никой не го казва!. Това каза по време на чата Дол. Ханес Свобода пък призова за сериозно отношение към тревогите на гражданите и призна: Много политически мерки на европейско ниво днес разочароват гражданите и ги отблъскват от подкрепата за Европа.

В 14 часа ще бъде даден официалният старт на Европейската година на гражданите. У нас началото й ще бъде дадено от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова - национален координатор на инициативата за България, Зинаида Златанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Теодор Стойчев - и. д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, представители от Европейския алианс за Европейската година на гражданите 2013-а.

Европейският съюз обяви 2013 г. за Европейска година на гражданите с цел активизиране на дебатите по гражданството на Европейския съюз и достъпа до информация на гражданите за техните права, особено с влизането в сила на Договора от Лисабон. Годината е обвързана и с отбелязването на двайсетгодишнината от въвеждането на гражданството на Европейския съюз. По повод откриването на Европейската година на гражданите на специална конференция ще бъде представена Националната програма за участие на Република България в Европейската година на гражданите, ще се обсъди участието на гражданското общество в тази инициатива, ще бъдат представени най-добрите есета от проведените конкурси на тема Чува ли се моят глас в Европа?и Какво е да си европейски гражданин?”. Специално помагало Аз съм гражданин на Европейския съюзще мотивира българите да станат активна част от Европейската година на гражданите. Ще бъде открита и пътуващата изложба Да работим в полза на бъдещето като отговорни граждани на ЕС”.

Важна е Европа. Важен си типод това мото ще протичат дебатите в рамките на Европейската година на гражданите. С какви инициативи ще бъде отбелязана годината и как ще тече разяснителната кампания за правата и задълженията на европейските граждани. Това е темата на разговора с Теодор Стойчев - и. д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, който можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна