Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евробарометър: 58% от българите не са запознати с правата си на европейски граждани

Снимка: БГНЕС

Някога министър в Полша и комисар на Европейския съюз, евродепутат Данута Хюбнер споделя с телевизията на европарламента /EuroparlTV/ един от работните си дни. На посещение в метрото във Варшава, на консултации в полското финансово министерство, медийни участия. Така протича един от дните на евродепутата. Често тя се старае да се среща и с младежи, за да им обяснява сложните европейски механизми.
Освен че работи по дейности в областта на регионалната политика, Хюбнер се грижи и за правата на жените.
Полският евродепутат разказва, че позицията на министър, след това на еврокомисар и евродепутат е помогнала да види работата на европейските институции от всички страни, което пък помага много при иницативите, които подема и защитава.

В Европейската година на гражданите мнозинството от европейските граждани в страните членки, все още не се считат за достатъчно запознати с правата си - това са около 53% от европейците. Този процент е 58 за България. В това отношение и българите, и европейците желаят да научат още и имат за какво да бъдат информирани, показва изследване на Евробарометър. Мнозинството от българите над 15-годишна възраст (53%) заявяват, че биха искали да получат повече информация за правата си като европейски граждани. Над една трета (35%) от запитаните в България биха искали да знаят повече какви права имат, за да могат да работят в друга страна от общността.

Малко под една четвърт от българите биха искали да узнаят повече за правата си да живеят в друга страна от Европейския съюз, а получаването на медицинска помощ в друга страна от общността вълнува 15%.

Малко под половината (47%) от българските граждани се възприемат като граждани на Европейския съюз, което е по-малко от средното за всички граждани на Европейския съюз (63%).

Свободното движение на хора, стоки и услуги между страните членки е най-положителното постижение на Европейския съюз, това смятат 45% от българските граждани.

Кои права познаваме и ползваме, а кои - не, за това е разговорът с Любов Панайотова - директор на Евпорейския институт.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна