Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът настоя за възобновяване на тристранния диалог

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев поиска възобновяване на тристранния диалог. На брифинг в Будапеща, където беше на официално посещение, държавният глава коментира оттеглянето на работодателите от Тристранния съвет:

Искам първо да благодаря на работодателските организации, както и на синдикалните организации, затова, че те посочиха много ясно, че те нямат проблем със служебното правителство и подкрепят неговите усилия, включително и пакетите, които то предложи. Това, че те напуснаха тристранката, е едно, но това, че те подкрепиха тези мерки и го направиха официално, е съвсем друго, и аз им благодаря за това. Аз призовавам за национално отговорно отношение. В този случай аз вярвам, че Конституционният съд е решение, което може да се използва, и разбирам, че в момента има процес, който върви в тази посока.

В Будапеща са били обсъдени съвместни позиции на България и Унгария по газопроводите "Южен поток" и "Набуко", каза още Плевнелиев:

"Южен поток" минава през пет държави, които са членки на Европейския съюз, същото се отнася и за "Набуко". В последната решаваща фаза на тези милиардни проекти да обединим усилията си, защото, от една страна, има опасност всеки поединично да договаря своите условия, от друга гледна точка, още по-голямата опасност Европейската комисия да не одобри подхода към "Южен поток".

По публикацията работи: Лъчезар Цветков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна