Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на НГДЕК заяви, че уволненията на четиримата учители са законни

Снимка: mc.government.bg

Директорът на Националната гимназия за древни езици и култури Мариела Папазова заяви, че уволненията на четиримата учители от училището са законни и правомерни и са заради сериозни нарушения на трудовата дисципина:

Невлизане в часове, закъсняване за часове, занимаване на учениците не с учебната програма, а с лични проблеми, лични връзки, интимни отношения.

Последната уволнена е учителката по физкултура Илонка Джалева.

Крайно некоректно е и не смятам, че някой работодател би приел да му бъде представен болничен, а в същото време колегата да изпълнява функции на футболен съдия на четвъртфинален мач в Лондон, равностоен на шампионска лига, само че при жените.

260 от 350 ученици са се подписали в подкрепа на Мариела Папазова. Зад нея стоят и 70% от учителите, каза Даниел Вачков, преподавател по история:

Ако някой иска да учи класическо образование, сега е моментът, защото сега се установяват ясни правила, без които иначе не може да има учебен процес.

Ученици, които присъстваха на пресконференцията, но отказаха да застанат пред микрофон, казаха, че училищният процес в училището върви нормално. Очаква се уволнените учители да протестират в 18,30 пред министерството на културата.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна