Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Великден българските яйца щели да са най-евтините в Европа

Снимка: БГНЕС

Изискванията на Европейския съюз за по-големи клетки с по-благоприятни за кокошките условия и високите цени на храната им доведоха до повишение на цените на яйцата и намаляване на производството им. Това се усети непосредствено преди Великденските празници за католиците в Европа.

Директивата на Европейския съюз е влязла в сила от 1-ви януари, вследствие на което производството на яйца е намаляло с 10-15% или с около 200 млн. бройки седмично, посочват от Европейската асоциация на преработвателите на яйца.
Традиционното боядисване на яйца за Великден се оказа скъпо в засегнатата от икономическата криза Европа.

През изминалия месец цените в някои случаи са се утроили на международните пазари, достигайки до 2 евро за килограм. Това покачване е довело до намаляване на продажбите из цяла Европа. Доставчиците търсят начини да се стимулира пазарът и да се понижат цените, като насочват поглед отвъд Стария континент.

На Великден българските яйца щели да са от най-евтините в Европа.

Повечето жалби в Европейския потребителски център у нас са за покупки онлайн.
3400 жалби срещу търговци са разгледали от Европейския потребителски център България през изминалите 5 години. Годишният размер на общата възстановена сума за обезщетения на потребители през 2012-а година е над 25 000 евро. Според данни на Европейския потребителски център покупките онлайн продължават да бъдат главен източник на оплаквания, като през изминалата година те са представлявали 55% от всички получени жалби.

Интервю по темата с директора на Европейския потребителски център България Игнат Арсенов за начините, по които можем да защитаваме правата си като граждани на Европейския съюз, пътувайки по време на Великденските празници с автобус или самолет в държавите от Европейския съюз.

Цялото интервю с Игнат Арсенов можете да чуете в звуковия файл.

 

По публикацията работи: Таня Величкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна