Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Желязков: Решението за референдума за полигона в Змейово е законосъобразно

Снимка: БГНЕС

Решението за провеждане на референдум за полигона в Змейово по алинеята, по която е свикан референдумът, е напълно законно. Това каза областният управител на Стара Загора Недялко Недялков в интервю за предаването "12+3".

Беше направено запитване от служители на Министерския съвет дали има такова решение. Аз съм казал, че такова решение има, но още не е дошло при областния управител, който до днес няма решението на Общинския съвет, по което да видим дали са спазени всички процедури. Може да се намеси някое засегнато лице, както в случая е Министерството на отбраната, обясни той.

Твърдо съм убеден, защото съм се консултирал. Аз нямам право да се намесвам в този процес като областен управител, подчерта Недялков.

Самият областен управител заявява, че решението е законосъобразно и затова той счита, че няма правомощия да го обжалва, т.е. юристите на областната администрация също са приели, че то е законосъобразно, както считам и аз, каза общинският съветник в Стара Загора Александър Желязков в интервю за предаването "12+3".

По повод планирания референдум за бъдещето на полигона "Змейово" министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че българските граждани трябва да имат възможност да изразяват своето мнение по всякакви публични политики и на национално, и на местно ниво:

Това е тяхно право. Нека го изказват. Ние бяхме свидетели на факта, че всички общински съветници подкрепиха идеята за полигона. Два-три дни по-късно представители буквално на всички партии, представени в този Общински съвет, започнаха да се изказват срещу него. Така че нека видим какво е решението. Аз съм сигурен, че армията и страната като цяло ще защити интересите си.

Цялото интервю с Александър Желязков чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени