Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните мрежи - посредник в общуването между гражданите и европейските институции

Снимка: БГНЕС

Един от лесните и атрактивни варианти да вземете участие в Европейската година на гражданите и да изразите подкрепа за общите европейски ценности е като добавите снимка в специалното приложение на Европейския парламент във Facebook. Приложението позволява на потребителите да изберат тази ценност, която считат за най-важна за себе си, да публикуват снимката си и да споделят със своите приятели. Качените снимки ще бъдат показани така, че да образуват думата "граждани", а по-късно те ще се пренесат от виртуалния свят в реалния като ще бъдат изложени на гара Брюксел-Юг, един от най-натоварените жп центрове в Европа.

В рамките на 2013-а г., обявена за Европейска година на гражданите, е организиран и конкурс за плакат "Право на движение". Победителите  ще спечелят тридневно пътуване до Брюксел, където ще могат да участват в Yo! Fest по време на европейската младежка седмица през май 2013-а г. Десетте най-високо оценени плакати ще бъдат отпечатани и изложени по време на събитието в Европейския парламент. Млади хора, бивши или настоящи участници в европейски програми за мобилност като "Еразъм" и "Младежта в действие" са поканени да отговорят с плакат на въпроса "Как правото на движение оформи вашите усещания като европейски гражданин?". Материалите трябва да се изпратят на фейсбук страницата на състезанието.

Според  изследване, осъществено  през есента на 2012-а г. по поръчка на  Генерална дирекция Комуникации на Европейската комисия, интернет вече е втората по честота на използване медия в България и в Европейския съюз - 38% от българските граждани и 54% от жителите на Европейския съюз заявяват, че влизат в интернет всеки ден. Процентът ползващи световната мрежа редовно нараства значително само за една година - с 5 процентни пункта в България и с 6 на ниво  27-те страни-членки на Евросъюза. Популярността и значението на фейсбук и  туитър расте с бързи темпове. Само за година процентът използващи социални медии всеки ден или почти всеки ден сред европейците като цяло е нарастнал със 7 процентни пункта. Повече от половината българи са категорични, че онлайн социалните медии са не само източник за получаване на информация, а и „добър начин да изкажеш мнението си по важни  въпроси“. През последните години ролята на Европарламента в системата от институции значително нарасна, а фейсбук страницата му се превърна в отправна точка за комуникацията между евроинституциите и гражданите. С ежедневни дебати, срещи в интернет и проучвания на общественото мнение присъствието на Европейския парламент в социалните мрежи започва да става все по-забележимо.

За ролята на социалните мрежи като посредник в общуването между гражданите и европейските институции разговаряме с Катя Христова, преподавател в Нов български университет.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна