Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната система на страната работи при условията на ограничено потребление

Снимка: БГНЕС

Енергийната система на страната работи при условията на ограничено потребление и на наложените от вчера ограничения в производството на различните енергийни централи.

750 мегавата дневно произвеждат вече водноелектрическите централи, каза директорът на централния диспечерски пункт на Енергийния системен оператор Митю Христозов:

По-голямата част от язовирите са на максимални нива. От десетте големи язовира на четирите големи каскади осем са пред преливане. Резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане, както ми докладват, от язовирите като духне вятър и почне да прелива малко. Ние не можем да спрем всички язовири, защото безконтролното изпускане на вода при висока вълна ще създаде опасност както за други държави като Турция и Гърция, така и за Пловдив и по-големите населени места по поречието на река Марица. Принудително трябва да ги изчакаме регулирано, за да не допуснем подобно нещо. Водата работи доста интензивно и вероятно ще продължава да работи. До края на май е пролетното пълноводие, те са пълни, но и останалите два, които все още не са опасни, а защо не са опасни, защото водосборът им е на нива над 1700-800 метра, т.е. там, където още е замръзнало. Това са язовир "Белмекен" и язовир "Батак". Те предстои да се напълнят в следващите две-три седмици. Така че водата би трябвало да продължи да работи на интензивен режим.

По време на ограниченото потребление са насрочени и някои ремонти на ТЕЦ-ове, които започват от утре:

Изместихме и част от ремонтите на големите термични централи, включително и в комплекса "Марица-изток" в този период, когато действително е много ниско потреблението. От 6-и до 12-и април "Марица-изток" 1 ще бъде спряна изцяло, това е ремонт за общоинсталационни съоръжения и по самоизчистващи инсталации, една седмица. В момента от 1-ви април до 19-и до спирането на реактора два блока са изведени в ремонт в "Марица-изток" 3 и един блок в "Марица-изток" 2. Така че вероятно ще пуснем още един блок за понеделник, когато спрем изцяло "Марица-изток".

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна