Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК отказа да заличи регистрацията на "Синьо единство" и на още 4 партии за изборите

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да заличи регистрацията на "Синьо единство" на Надежда Нейнски за участие в изборите за нов парламент, които ще се проведат на 12-и май.

Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители, в случая 27-и март, е записано в решението на ЦИК.

Формацията на Нейнски подаде документи в ЦИК за вота в последния ден, но след като не се разбра за коалиция с ДСБ, на 1-ви април внесе искане за заличаване на регистрацията на партията. Като причина за провал на диалога беше посочен факта, че ДСБ не са дали достатъчно гаранции за обединение на двете партии. Преди ден на национален съвет "Синьо единство" реши да не се явява под никаква форма на предсрочния вот.

Решението на ЦИК се отнася също и за "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб "Екогласност". От заявленията става известно, че някои от формациите искат да им бъде възстановен и внесения безлихвен депозит от 10 000 лева, но ЦИК отбелязва, че той се възстановява на партиите, получили повече от 1% от гласовете на изборите. 

Така всички тези пет партии ще се водят участници в парламентарния вот въпреки нежеланието им за това. Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна