Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защита на личните данни

Снимка: Архив

По официални данни 74 % от гражданите на Европейския съюз смятат, че разкриването на лични данни е във все по-голяма степен част от модерния живот, но едновременно с това 72 на сто от ползвателите на интернет се опасяват, че разкриват прекалено голяма част от личните си данни. Експертите са категорични, че намаляването на доверието в онлайн услугите и средствата спира растежа на цифровата икономика и на европейския цифров единен пазар. Затова и ирландското председателство превърна защитата на личните данни в приоритет и работи усилено за постигане на политическо споразумение относно реформата на правилата в тази област до юни 2013-а година. Комисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг заяви неотдавна амбицията тази реформа да се превърне в законодателен акт до началото на следващата година. По думите й това, от което се нуждаем, е именно единно и модерно законодателство за защита на данните в Европейския съюз, за да изградим доверие и да постигнем растеж на единния цифров пазар. Според някои прогнози до 2020-а г. БВП на ЕС може да нарасне с още 4 %, ако се направи необходимото за модерен единен цифров пазар.

От анкета на Лъчезар Цветков става ясно, че българските граждани също имат опасения за защитата на личните си данни във виртуалното пространство. Според някои от тях дори е невъзможно да се създаде надеждна защита в интернет. Въпреки това, те приветстват европейските дебати за реформа на правилата в защитата на данни.

В интервю на Таня Величкова председателят на българската Комисия за защита на личните данни Венета Шопова коментира трудностите в постигане на съгласие между 27-те страни-членки, заради което на няколко пъти е отлаган срокът за завършване на реформата и приемане на законодателен акт. Тя обаче е на мнение, че по основните въпроси позициите вече са сближени и може да се постигне политическо споразумение в рамките на ирландското председателство на ЕС, а нормативната работа да приключи до края на годината. Венета Шопова акцентира на т.нар. "право да бъдеш забравен", което ще даде възможност на хората във всеки момент да поискат данните им да бъдат заличени и да се спре тяхната обработка. Според Шопова въпреки техническите трудности, такъв контрол е възможен. Тя коментира и намерението да се дадат повече права на националните органи и да се намали бюрокрацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени