Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Митю Христозов: Най-доброто решение е износът на ток

Снимка: БТА

Директорът на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор инженер Митю Христозов смята, че изходът от критичното състояние на електроенергийната ни система е износът на ток. В предаването "От петък до петък" той увери, че системата е осигурена, но подчерта, че приоритет сега е язовирите успешно да се справят с количествата валежи, които се очакват в неделя и понеделник. До десетина дни би могло да се реализира износ, коментира инж. Христозов. ВЕЦ-овете вече произвеждат допълнително електричество, предвид очакваните дъждове, за да освободим обеми в язовирите.

Разтоварена е АЕЦ "Козлодуй", за да подпомогнем производството в ТЕЦ-овете "Марица-изток", обясни директорът на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор, който не скри: наистина сме в криза и не може без финансови загуби.

Митю Христозов каза, че предвижда повишено потребление през следващата седмица, защото се очаква захлаждане. Освен това, започващият на 22-ри април  планов ремонт на единия от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" ще подпомогне системата.

Ако се появи и купувач на ток извън страната, това също ще е част от изхода, въпреки че април и май е слаб период за износ, каза той. Според него би могло това да се направи дори и на по-ниски цени.

Цялото интервю с инж. Митю Христозов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна