Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи етап за повишено внимание при високи дунавски води

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Със заповед на видинския областен управител Цветан Асенов е въведен първи етап за повишено внимание при високи дунавски води. Той предвижда ежедневно наблюдение на всички участъци на дунавските диги. От Областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" ще измерват динамиката на речното ниво три пъти през деня.

Първият етап е валиден за стойности на дунавското ниво от 750 до 850 см, а тази сутрин при рейката на Видин бяха отчетени 770 см. Според краткосрочната прогноза и в следващите три дни се очакват близки до днешните или малко завишени стойности на нивото на реката.

Дунавското пълноводие се дължи на изпусканите водни обеми от Железни врати и водосбора на реката в сръбския участък.

Поради високите подпочвени води в низинната част на Видинско вече се образуват водни петна в земеделските терени. Това налага включването в експлоатация на още две отводнителни помпени станции, съобщи ръководителят на ХТР на НС инж. Димитър Йоцов.

В 8-те язовира, държавна собственост, има достатъчно свободен обем, между 30 и 50 процента, въпреки обилните валежи през последните дни. Пълен е единствено язовир "Ошане".

Екипи на "Напоителни системи" ежедневно наблюдават дигите и защитните съоръжения, които за сега са в добро техническо състояние. Според краткосрочната прогноза и в следващите 3 дни се очаква нивото на р. Дунав да се задържи около днешните стойности и незначително да се повиши.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна