Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки българи са в списък на собственици на активи в офшорни зони

В пакета банкова информация на собственици на активи в офшорни зони, разкрит вчера от Международния консорциум на разследващите журналисти, се съдържат няколко десетки български имена, свързани с компании, чрез които се укриват доходи. Румънският център за разследваща журналистика е отговарял и за България в рамките на проучването.

Според Румънския център за разследваща журналистика данните от изследването ще бъдат публикувани официално след около десетина дни. Дотогава центърът няма право да разпространява конкретни информации и имена, без съгласието на Международния консорциум за разследваща журналистика, базиран във Вашингтон, който е ръководил разследването. От румънския център уверяват, че в списъка има имена на българи, извършвали операции в офшорните зони.

Въпреки забраната за предварително публикуване, в медиите в Букурещ все пак изтекоха няколко имена на румънци в сисъка. Прави впечатление, че почти всички са вече осъдени или са съдени за пране на пари, укриване на данъци и шантаж. Откроява се името на медийния магнат Сорин Овидиу Вънту, чиято телевизия "Реалитатя" беше многократно обвинявана в обслужване на политически и икономически интереси. В списъка е и енергийният могул Николае Бузуяну, който е имал множество фирми на Вирджинските острови между които - Румънският енергиен холдинг. Не на последно място може да бъде отбелязано името на бившия журналист и настоящ депутат Сорин Роска Станеску, известен като сътрудник на "Секуритате" през комунистическата епоха.

По публикацията работи: Стилиян Деянов - за БНР от Букурещ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени