Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терзиев: Западните държави не искат да признаят, че ромите от България и Румъния имат същите права

Не само българите зад граница, но и тези у нас, станаха обект на друго третиране заради нежеланието на западноевропейските държави да признаят, че ромските граждани от България и Румъния имат същите права и няма как да бъдат делени. Те също са европейски граждани. По тази причина страдат както емигриралите, така и българите тук. Сигурно си спомняте, че получихме доста странен отказ да бъде присъединена България към Шенгенската зона, а обяснението беше повече от нелогично. На практика целта е да се изолират двете държави, да се превърнат в европейско гето, където да се концентрира ромското население. Медиите отразяват това, което се получава. Вината е по-скоро на политиците, защото те дадоха сигнал да започне преследването.  

Това каза за предаването „Събота 150” журналистът Светослав Терзиев. Според него е неправилно да твърдението, че миграцията на ромите е подпомогната от държавата:

От едната страна е организираната престъпност. Тя не е чисто ромска. Там има и етнически българи, които участват и печелят от нея. От другата страна са онези маси ромско население, които търсят по-добро препитание по традиционния начин. Тъй като тези две понятия се смесват, се получава така, че, едва ли не, България експортира своите роми почти насилствено, което е абсурд.

Терзиев обърна внимание и на това, че в България традиционно отношението към ромите е добро:

Ако се поразрови кой каква вина има, ще се разбере, че България открай време е много по-толерантна към ромите, отколкото европейските държавите, където те са изтребвани усърдно в продължение на векове. Ако има вина на българските власти тя е в друг аспект – мълчат сякаш са гузни, когато ни нападат. Холандия, която първа издигна знамето да не ни приемат в Шенген, е единствената държава в Европа, успяла да изтреби до крак всичкото си ромско население през 17 – 18 век. Тя е постигнала „нулевото решение”, което дори Хитлер не е могъл да постигне.  

Според Терзиев за ромския проблем е необходимо общоевропейско решение по Френски модел. Те не търсят работата, за която се говори в Европа, категоричен е журналистът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна