Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция в Доха търси стратегия за бъдещето на Дарфур

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Представители на страни-донори и хуманитарни организации се събират днес в Доха, за да приемат стратегия за възстановяване на суданския регион Дарфур, предаде Франс прес.

Тази конференция е уникална възможност за Судан и Дарфур да променят съдбата на региона, който е жертва на конфликт, обяснява Йорг Кухнел, който е ръководител на екипа на Програмата на ООН за развитие в Судан.

На двудневната конференция присъстват 400 делегати. Форумът беше договорен съгласно мирно споразумение от юли 2011 година, което беше подписано в катарската столица между суданските власти и съюз на бунтовнически групировки.

Целта на конференцията е да бъдат събрани 7,2 милиарда долара, за да може в рамките на шест години Дарфур да спре да разчита на хранителни дарения и друга хуманитарна помощ. Вместо това, ще се създаде основата за продължително развитие чрез подобрени водни съоръжения, пътища и друга инфраструктура.

Срещата в Доха се провежда десет години, след като бунтовниците в западния судански регион въстанаха с искането да се сложи край на определяната от тях като доминация на власт и богатство сред арабския елит в страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна