Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев: Възможно е народно недоволство заради сметките в офшорни зони

Снимка: БГНЕС

За първи път има толкова ясно и категорично противопоставяне на влязъл в сила закон, който е задължителен за всички, каза в предаването "Неделя 150" лидерът на РЗС Яне Янев в коментар на противопоставянето на работодателите на последните промени в Закона за публичност на имуществото.

Не може да има привилегировани групи. Аз, като народен представител, се отчитам пред моите избиратели. А има работодатели, които също са отговорни пред обществото, защото осигуряват работата на 2-3-5 хиляди души и би трябвало всеки български гражданин да знае тези, които решават съдбата по отношение на доходите, които получаваме, дали нямат други подбуди, каза Янев.

Лидерът на РЗС прогнозира избухването на народно недоволство, ако в следващите седмици или месеци излезе информация с притежателите на сметки в офшорни зони, сред които може да се окажат и български имена.

Според финансиста Красимир Ангарски подобна информация няма да бъде предоставяна на държавни органи и скандал няма да има. В предаването "Неделя 150" Ангарски подчерта, че фактът, че някой работи чрез офшорна зона, не означава, че е извън закона и не си е плащал данъците. По повод напускането на Националния съвет за тристранно сътрудничество на работодателите, недоволни от Закона за публичност на имуществото, Ангарски заяви:

В никакъв случай не трябваше да напускат, защото в края на краищата там се работи за развитието на държавата. Те като искат да работят и да правят пари в тази държава, трябва да участват, заключи Ангарски.

Според финансовия експерт Иван Петров проблемите с офшорните зони са два – там се укриват средства, придобити по незаконен начин, и сложната финансова структура, целяща "замитане на следите". Евентуалното разкриване на хора със сметки в тези зони едва ли ще има голям ефект, смята Иван Петров.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна