Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Илиева, БХК: Прокуратурата се дискредитира с действията си по случая с Б. Митов

Снимка: БГНЕС

Маргарита Илиева от Българския хелзински комитет заяви, че прокуратурата се дискредитира с действията си по случая с журналиста Борис Митов.

Когато извикаш един журналист да го предупреждаваш за наказателната му отговорност по няколко текста, включително един, който е изцяло неприложим, а именно за лъжесвидетелстване, тъй като Митов не е викан като свидетел и не може да бъде свидетел, доколкото процедурата е проверка./.../ Ти не можеш да казваш след това, че това не е натиск. То е обективно натиск, коментира Илиева. Надявам се, че заради отпора, който срещат, те (от прокуратурата - бел. ред.) ще се оттеглят от този терен - по срамен начин ще подвият опашка, коментира още тя. 

За всички нас е много важно, не само за съдиите, когато става въпрос за съдебно дело, да знаем кой е шефа, грубо казано, заяви Маргарита Илиева и уточни, че "шефът" е съдът, а прокуратурата е една от страните и се подчинява на съда.

На въпроса, който журналистът Митев поставя в статията си "Кой ще проверява проверяващия?" Маргарита Илиева отговори: Въобще не се притеснявам от този въпрос. Проверяващите ще ги проверяваме ние и в частност - вие, журналистите. Свободата на журналистите не е самоцел, а тя обслужва нашето право да знаем истината, фактите. И когато се посяга на свободата на един журналист да информира, потърпевшите сме ние - гражданите. Затова на протеста имаше не само журналисти. Ако трябва да се питаме дали протестът в защита на Борис Митов, проведен тази сутрин, е бил достатъчно масов, отговорността за неговата евентуална недостатъчна масовост и липса на достатъчно солидарност лежи на първо място върху гражданите, които имаме нужда от своите журналисти и от тяхната свобода, каза още Маргарита Илиева и добави, че между тази свобода и гражданите няма да застане прокуратурата.

Маргарита Илиева коментира, че името на главния прокурор е замесено директно в тези документи, чиито факсимилета са публикувани от Б. Митов, и заяви, че това е много добро основание да му се поставят въпроси защо това се случва.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени