Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов бе приет в Москва от председателя на Държавната дума Сергей Наришкин

Снимка: БГНЕС

Българският президент в периода 2002-2012 година Георги Първанов беше приет днес в Москва от председателя на Руската държавна Дума Сергей Наришкин. Първанов е на посещение в руската столица за презентацията на книга за Руско-турската освободителна война.

На срещата в Държавната Дума бяха обсъдени българско-руските отношения в светлината на традиционното приятелство между двата народа. Една от целите на нашето посещение е да дадем тласък на идеята, лансирана през 2003-а г. за създаване на Българо-руски обществен форум, посочи президентът Първанов, който е председател от българска страна на тази организация. Той допълни, че една от задачите на форума е да направи преглед на актуалните двустранни отношения и да излезе с препоръки към инстуциите и гражданските структури за тяхното бъдещо развитие. Трябва да запазим и доразвием доверието между България и Русия, каза още бившият български държавен глава.

Президентът посочи, че от българска страна общественият форум ще предложи конкретни идеи за сътрудничество в областта на икономиката, образованието, науката и регионалните връзки.

Георги Първанов е в Москва по повод представянето на двутомника "Руските паметници на Освободителната война 1877-1878 г.", което ще се състои тази вечер. Първанов е автор на един от от предговорите към изданието, представящо справочни материали и богат снимков материал за всички паметници на героите от Руско-турската война в България.

В срещата участваха също така Светлана Шаренкова - председател на Форума "България - Русия", бившите депутати Румен Петков и проф. Андрей Пантев, който е председател на Националния комитет по честването на 135-годишнината от Освобождението на България от османско иго, както и българският посланик в Русия Бойко Коцев.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна