Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуална информация за състоянието на водоемите в страната

Снимка: БГНЕС

Продължава контролираното изпускане на язовир Кичим, но с три пъти по-малки обеми от вчерашния ден. Нормализира се и нивото на язовир Доспат, който от обед вече не прелива. Следят се нивата на язовирната каскада Кърджали - Студен Кладенец - Ивайловград, където на този етап няма опасност от преливане, съобщи директорът на Басейнова дирекция за Източнобеломорския район Атанаска Тунтова:

На територията на Източнобеломорския район има два малки язовира, които са на ръба на прилива. Това са Тошков чарк и Дженевра, които преливат с много малки количества. Другият язовир, който прелива, това е язовир Церово - той по скоро прелива от изпускателите. Това е информацията, която имаме към настоящия момент за по-пълни язовири. Всички останали по общата информация, която получаваме, са от порядъка между 50-60 процента, така че на този етап няма никакви опасности от сериозни въздействия на водите и наводнения.

Нивото на Марица е повишено, но не са достигнати критичните нива, което означава, че няма опасност от преливане, допълни Атанаска Тунтова.

Далеч от критичните стойности е нивото на река Тунджа край Ямбол и Елхово. През последното денонощие водата е спаднала с няколко сантиметра. Няма проблеми и при язовирите, но наблюдението на всички водоеми е денонощно, увериха от областната управа в Ямбол.

Няма опасност от преливане на водни басейни и в Ловешка област.

Два от язовирите във Варненско се изпускат контролирано - съобщи Васил Койчев - началник на "Напоителни системи" - Варна:

Във Варненска област в момента няма нищо притеснително, има достатъчно свободни обеми по язовирите. Контролирано се източва от язовир "Цонево" и от язовир "Елешница". Тази сутрин от девет часа от язовир "Цонево" се източват 23 кубика в секунда, а от язовир "Елешеница" – 4 кубика в секунда.

Запитан дали опасност от това източване да се залеят площи или да се създават наводнения, Койчев отговори: Не, източваните количества са достатъчни, за да ги побере коритото на река Камчия и да няма проблеми по течението по корекциите, които следим.

Почти е разрушена обаче защитната дига на река Струма край петричкото село Генерал Тодоров - алармира кметът Добри Мавриков:

За съжаление затегната е и защитната дига, която предпазва от заливане на плодородните земи, обработваемите. Поминъкът на хората е застрашен. Река Струма - при очакваното снеготопене тя стига ниво - железопътна линия за град Петрич, тогава се залива, въпреки дигата се залива тази обработваема земя, а сега ще бъде отнесена и самата защитна дига, ако не се вземат мерки.

Няма големи колебания в нивото на Дунав в българския участък - съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на реката.

При Видин повишението през последното денонощие е с 6 сантиметра. При Ново село са отчетени 703 сантиметра.

Продължава наблюдението на дигите и защитните съоръжения в региона. Засега състоянието им е добро. Няма подадени сигнали от граждани за наводнени мазета и сутерени, но има залети с вода култури в земеделските земи край Дунавци. Според краткосрочната прогноза и в следващите 3 дни се очакват стойностите на водния стълб да варират около и малко над днешните, но всичко зависи от количествата водна маса, която се изпуска от хидротехническото съоръжение Железни врати.

С 2 см се е покачил Дунав при Лом и при Никопол. Край Русе водният стълб е 705 сантиметра, очаква се през следващите дни нивото да спадне и няма опасност от преливане над защитните диги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени