Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на с. Лозен подготвят протестни писма до президента, МО и МВР

Снимка: БГНЕС
В района на ямболското село Лозен втори месец продължава контролираното взривяване на боеприпасите, събрани след експлозията на 5-и юни миналата година. Местните жители вече недоволстват и подготвят протестни писма до президента и до министрите на отбраната и на вътрешните работи.

След експлозията в базата на "Берета трейдинг" в района на Петолъчката бяха събрани близо 45 000 невзривени снаряда. Тяхното контролирано унищожаване започна през февруари и досега при подходящи условия се извършваше контролирано взривяване до 5 дни в седмица. След протестна подписка от жители на селото и среща с ръководството на фирмата, наета да извърши унищожаването, е взето решение да се намали мощността на взривовете и те да се извършват до 3 дни.

Според организаторката на подписката Дина Попова дейността в базата е притеснителна, нерегламентирана и трябва да се сезират институциите:

Това, което ни притеснява, е първо - че се извършват взривни дейности в противоречие със закона. Селото ни се намира, най- близките къщи, на 1000 метра по права линия, на 400 метра се намира голямата газопороводна тръба за Турция, на 420 метра се намира водосбора на 5 села, включително на общинския център и на нашето, и на 800 метра се намира голяма бензиностанция.

Попова твърди, че в базата се пренасят с тирове боеприпаси от и други места.

Иван Табов - представител на фирмата, заяви: Нека да си твърди, каквото си иска. Аз съм казал, че вкарам в дните, в които се взривява, 50 кг амонит. Това нещо съм го декларирал, това нещо полицията го следи. Оттук нататък сега по законите на България аз ли трябва да доказвам, че не влизат тирове, ми да си сложи горе постове и да гледа.

Според разчетите унищожаване на снарядите от района на Петолъчката ще стане до края на годината.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна