Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колев: Продажбата на гласове ще спре, когато партиите отворят своите редици за роми

Снимка: БГНЕС

Националният съвет за сътрудничество по етническите въпроси се разпадна пред очите на служебния премиер Марин Райков. Председателят на Центъра "Амалипе" Деян Колев коментира този случай в предаването "Преди всички":

Държим да има съвещателен орган, който да контролира интеграционната политика. От години този Съвет не изпълнява функциите си. Опитвах се да променя нещо отвътре. Но не става. Причината е в правилника. Затова решихме да поискаме промяна в този правилник, в нормативната уредба. Ситуацията назря. Преди месец имаше ентически мотивирани убийства. Този орган не може да си изпълнява функциите.

В секретариата от 10 години няма човек от ромски произход. В органа, който е призван да интегрира ромите - няма роми.

Имаше изисквания, които правеха невъзможно участието на роми. Имаше изискване за стаж от 10 години в държавната администрация. Целенасочено беше направено това, за да няма роми в работата на секретариата.

Предлагаме да се създаде държавна агенция. Тя има изпълнителни правомощия. Тя може за изпълнява политики. Такава има в Румъния. В министерствата няма отдели за ингеграция на ромите. А секретариатът обобщава тяхната работа. Обобщава нули. Защото работата им е равна на нула.

Важно е новата структура да изъпнява реално националната стратегия за ингеграция на ромите. Освен думи и документи, да има действия.

Мешерето като орган съществува само в кардарашката група - тя е около 40 хиляди души. А ромите са 800 000. Ромската общност е многообразна, в нея има различни етнически групи.

Продажбата на гласове ще спре тогава, когато партиите отворят своите редици за роми.

Цялото интервю на Таня Величкова с Деян Колев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна