Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава покачването на нивото на река Дунав

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Заради високите подпочвени води в низината част на Видинско предстои пускането в работен режим и на пета от осемте отводнителни помпени станции. Нивото на Дунав при Видин тази сутрин е 770 см след повишение от 4 см за денонощието.

Продължителните валежи през последните дни повишиха нивото на подпочвените води и на много места в земеделските земи във Видинско има водни петна. За отводняването на низинната част вече 10 дни работят 4 ОПС, предстои пускането в действие и на станция Дунавци-1.

Дворовете на 20-тина къщи в ромския квартал, където няма изградена канализационна система, са наводнени.

В 8-те язовира, собственост на Напоителни системи, има свободен обем между 20 и 40 процента, пълен е само яз. "Ошане", но не се налага контролираното му изпускане.

Под вода между 1-2 м са бреговете на дунавските острови Кошава, Кутово и Безимен.

Според прогнозата и в следващите 5 дни нивото на р. Дунав в началото на българския участък ще варира около днешните стойности. Продължава наблюдението на дигите и защитните съоръжения.

В Никопол е задействан общинският план за защита при бедствия и е въведена първа степен на повишено внимание заради високите дунавски води. За 13,30 часа е насрочено заседание на кризисния щаб.

Нивото на река Дунав достигна още вчера тревожните 700 см. Застрашените участъци по протежението на реката, от километър 600 до километър 595, е организирано наблюдение и трикратно за деня измерване на покачванията на нивото.

В мазетата на административната сграда на Общината и Районната потребителна кооперация вече има вода.

Започва и проверка за покачване на подпочвените води в избените и сутеренните помещения, в домовете и обществените сгради, които са в близост до реката. Осигурени са десет хиляди чувала. Направена е заявка до областния управител в Плевен за осигуряване на 320 талпи и сто кубика пясък.

Засега паника сред жителите от крайбрежния квартал няма. Създава се организация за бързото реагиране при евентуална кризисна ситуация.

В Русе реката се е покачила с 1 см през последното денонощие и е стигнала 719 см, като прогнозата е стойностите да се запазят и през следващите дни. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав съобщиха, че високите води на реката са залели всички острови в българско-румънския участък, с изключение на този при Белене.

С 13 сантиметра се е повишило нивото на Дунав при Силистра и вече е 700 см. Очаква се през следващите 24 часа водният стълб да се покачи с нови 8 см. При преминаването на критичната стойност от 777 см. има опасност от заливане на брега.

Поради продължилото покачване на нивото на Дунав край Силистра са затворени два от шлюзовете, които захранват езерото Сребърна с вода от реката. Отворен остава само северният шлюз.

Със затварянето на шлюзовете ще се предотврати прекомерното повишаване на нивото на езерото и евентуалното заливане на имоти по поречието му. Към момента нивото на водата в езерото е 310 см, а при северния шлюз 360 см. Няма непосредствена опасност за населението и за заливане на райони около езерото.

Спокойна е обстановката и в колонията на пеликаните, където гнездят около 60 двойки от застрашените птици. Охранителите в резервата са установили риболов на нерегламентирани места и с непозволени средства. На нарушителя е съставен акт за административно нарушение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна