Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Гражданският борд трябва да изработи "пътна карта" на изборния процес

Снимка: БГНЕС

Гражданският борд за изборите към премиера ще се събере за втори път днес. Една от темите, които участниците ще обсъдят, е взаимодействието между МВР, ДАНС и прокуратурата за противодействие и преследване на престъпления срещу избирателните права на гражданите.

Гражданският борд, в който участват представители на неправителствени организации и експерти по изборно законодателство, ще се събира до изборите всяка сряда след заседанието на правителството.

Преди седмица участниците записаха в дневния си ред три точки, предложени от Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда:

Да обсъдим заедно с координатора на междуведомственото звено за противодействие на престъпления срещу избирателните права. Това звено, което е формирано като своеобразен щаб между ДАНС, МВР и Прокуратурата. Да обсъдим взаимодействието с гражданите и гражданските организации. Втората идея е да се спрем малко по-детайлно на информационно-разяснителната кампания за избирателите и третата тема е обсъждане с Главна дирекция ГРАО на вече възникнали проблеми, свързани с подписките на партиите и много запитвания, които също получаваме от граждани – как могат да защитят своите права при злоупотреба с лични данни.

Участниците ще разгледат доклад от МС за свършеното по организацията и подготовката на изборите. Гражданският борд ще приеме и послание за толерантност и недопускане на езика на омразата в предизборната кампания.

Независимото гражданско наблюдение на изборите беше коментирано в предаването "Преди всички" от Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници". Сред ключовите задачи, които ще осигурят максимална прозрачност на предстоящите предсрочни парламентарни избори, е изработването на "пътна карта" на изборния процес, смята Нушева.

За купуването на гласове Ваня Нушева каза, че на днешното заседание на Изборния борд ще бъдат изслушани предварителните съобщения за подобни сигнали. Ще наблюдаваме дали институциите и партиите спазват правилата. Ще очакваме информация какви планове и какви действия ще се предприемат, каза Нушева. 

На редовното заседание правителството ще обсъди промени в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Министрите ще разгледат и проект на решение за водещо ведомство за разработване на национални многогодишни програми по фонд "Вътрешна сигурност" и фонд "Убежище и миграция". Правителството ще приеме промени в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите на 12-и май.

Цялото интервю с Ваня Нушева чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мира Стефанова; "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна