Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в чест на 80-годишнината на диригента и педагог проф. Емил Янев

Блестящата цигуларка Мила Георгиева ще бъде звездата на честването
Снимка: БГНЕС

Европейският музикален фестивал, който е част от програмата "София - кандидат за европейска столица на културата през 2019 година" на Столичната община, ще отбележи 80-годишнината на видния български диригент, педагог и общественик проф. Емил Янев с концерт в зала "България" на 10 април от 19.30 ч. 

Проф. Емил Янев

В събитието ще участват блестящата цигуларка Мила Георгиева, примата на Софийската национална опера Цветана Бандаловска и първият валдхорнист на Симфоничния оркестър на БНР - Ясен Теодосиев - те ще солират на Младежка филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“ с диригент Деян Павлов. Участие ще имат още Хор "Христина Морфова" с диригент Мая Василева и Детско-юношеска хорова студия "Български славей" с ръководител Неолина Пелова.


Мила Георгиева ще представи световната премиера на Концерт за цигулка от Георги Арнаудов. Тя започва професионалната си кариера като съвсем малко дете под палката именно на проф. Янев. 

Диригентската дейност на проф. Емил Янев е свързана с оркестрите на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, с Плевенската филхармония и „Колегиум Музикум“ – Банкя. Той е и дългогодишен преподавател по хорово и оркестрово дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.  

В концерта на 10 април ще прозвучат пиеси, аранжирани от проф. Емил Янев, а той ще застане и на диригентския пулт в едно от произведенията.
По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени