Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители и преработватели за промени в Наредбата за млечните продукти

Снимка: БГНЕС

Танчо Колев, животновъд и Владислав Михайлов, млекопреработвател коментираха в "Преди всички" Наредбата за изискванията към млечните продукти. Наредбата беше отменена от съда, но след обжалване вчера продължава да действа.
Потребителят трябва да знае какво купува – че една бучка сирене е от мляко, а не от палмово масло. Нямаме нищо против продукти от палмово масло, но нека се разграничат. Нашето животновъдство отдавна са го обрекли на гибел, каза Танчо Колев.

Владислав Михайлов смята, че се демонизира растителната мазнина: Да се изкарва, че тя е вредна и да се преекспонира някакъв негативен ефект – това се опровергава от практиката в други държави. Тя показва, че има много видове растителни мазнини и те изобщо не са вредни.
Никъде дейността на стопанството не се регулира забранително с административни похвати. Няма логика на едно предприятие да се забрани да работи с растителни мазнини, подчерта Михайлов. Освен това, ограниченията са за български предприятия, а едно предприятие в Румъния, например, може да продава на българския пазар, отбеляза Михайлов.

Искаме строг контрол на пазара, каза Танчо Колев.
И двамата смятат, че наредбата трябва да се промени.

Цялата дискусия в "Преди всички" с водещ Б. Борисова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна