Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Алексиева: Мерките на ЕК срещу младежката безработица са предимно краткосрочни

Снимка: КНСБ

Депутатите от комисията по вътрешен пазар ще гласуват днес нови правила за подобряване на безопасността на продаваните фойерверки и други пиротехнически материали. Текстът, по който е било постигнато предварително съгласие с представители на страните-членки, цели също така намаляване на бюрократичните изисквания за производителите и дистрибуторите и подобряване на контрола върху пазара. Текстът разделя пиротехническите материали в различни групи според степента на риск и определя минимална възраст на потребителите. Разпоредбите предвиждат въвеждането на по-ясни етикети и инструкции за ползване на официалния език на съответната страна-членка.

Докладчикът на ЕП Сузана Ройтова (ЕНП, Чехия) описа така ползите от законодателството: Европейските производители ще могат да подобрят своите производствени процеси, а потребителите ще получат по-безопасни продукти. По-високото качество ще помогне на нашите компании да се конкурират на световния пазар, като националните органи за следене на пазара ще разполагат с повече правомощия да спрат опасни вносни продукти от трети страни.

Европейската комисия смята, че България трябва да приложи всеобхватен пакет от мерки за справяне със сериозната структурна безработица, която застрашава икономическия растеж. Това е една от препоръките в оповестения вчера анализ на риска от макроикономически дисбаланси в отделните държави от Евросъюза.

Българският трудов пазар е пострадал много силно от кризата, фирмите масово са закривали работни места, вместо да намаляват заплати, в резултат от което заетостта у нас е сред най-драстично спадналите в ЕС. Безработицата е концентрирана сред уязвими групи като младите и нискоквалифицираните, расте и делът на дългосрочно безработните. Всичко това застрашава икономическия растеж, смята Еврокомисията. Затова тя препоръчва сериозни усилия, включващи мерки на пазара на труда и в регионалната политика, както и образователна реформа.

Делегация на комисията на ЕП по заетост и социални въпроси начело с г-жа Первенш Берес се включи в обсъжданията в рамките на регионалната среща на Международната организация на труда, която се проведе в Осло от 8-и до 10-и април, и на която един от акцентите беше младежката безработица. В експертната дискусия евродепутатите са защитили идеята за Гаранция за младежта, която следва да осигури на търсещите работа под 25-годишна възраст предложение за наемане или обучение в рамките на четири месеца след като са завършили образование или са останали безработни. Припомняме, че ЕП отдели и 6 млрд. евро от социалния фонд за тази гаранция.

Какви са стъпките, които биха повлияли на негативната статистика за млади безработни, коментира в "Европа за мен" Даниела Алексиева, председател на младежки форум "21-ви век". Според нея пакетът срещу младежката безработица, изработен от ЕК и ЕП, ще сработи, но мерките в него са предимно краткосрочни. Според Даниела Алексиева основните проблеми пред младите безработни освен липсата на работни места, са и липсата на практически и трудов опит, ниските доходи, както и ясен регламент за стажовете.

Интервюто на Б. Борисова с Д. Алексиева можете да чуете в звуковя файл.

По публикацията работи: Борислава Борисова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна