Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят "Земята и хората" представя изложение на минерали и скъпоценни камъни

Снимка: Архив

От днес до 14-и април в Националния музей "Земята и хората" ще се проведе традиционното Пролетно изложение на минерали и скъпоценни камъни. Над 50 изложители са заявили участие в проявата, сред тях фирми и много колекционери.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни камъни, сред тях са рубини, топази, изумруди, тормалини. В експозицията са показани декоративни камъни и изделия от тях. Специално за колекционерите в изложбата присъстват разнообразни материали от български находища, с които страната ни е известна, казва Петко Петров, ръководител на отдел " Фондове и експозиции" в Националния музей "Земята и хората":

Класическите, световно известни за България от оловно-цинковите рудници в Маданско - галенит, сфенерит, пирит, халкопиорит, кварц, калцит, мангано-калцит - разнообразието им е толкова голямо, че всяка година ни изненадва и нас с нещо ново. Важното е вие да си харесате камъка и той вас да ви хареса, така че през цялото време, когато го носите, или когато го гледате, или когато го държите да изпитвате едно положително усещане.

 

По публикацията работи: Надежда Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна