Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските решения - в помощ на българските биопроизводители

Снимка: Венелина Попова

Български пчелари настояват България да не подкрепя решението на Европейската комисия за отпадане на забраната върху едни от най-масово използваните пестициди в света. Решението на ЕК от средата на март всъщност е за двегодишно отлагане на забраната, но пчелари и природозащитници се страхуват, че това отваря врата за допълнителен лобизъм, с който изобщо да не се стигне до премахване на опасните пестициди.

България прави още една стъпка на сближаване с традиционни европейски практики. Утре в Пловдив отваря врати първият Фермерски базар на биосертифицирани производители и такива, които произвеждат чиста храна с екологични практики. Базарът е за директни продажби без посредник, като целта е на него да се предлага прясна, достъпна и чиста земеделска продукция. Такива фермерски базари се провеждат всяка седмица в цяла Европа.

Биоземеделци предлагат в новия програмен период на общата селскостопанска политика на ЕС да влиза специална подмярка "Биоземеделие", която да включва подпомагане за модернизиране и доизграждане на производството при фермерите, произвеждащи екологично чисти продукти.

Българската асоциация Биопродукти и Фондация за околна среда и земеделие изпратиха отворено писмо до българските евродепутати във връзка с гласуването  на Общата селскостопанска политика в Европарламента. В писмото си биопроизводителите и еколозите настояват депутатите да гласуват за "по-зелена и по-справедлива" Обща селскостопанска политика. За да се промени основно политиката на Европейския съюз по отношение на земеделието и производството на храни в посока устойчиво развитие в следващия програмен период, Евросъюзът  трябва да настоява тази политика след 2013-а г. да бъде в състояние да осигури дългосрочно устойчиво развитие на селските райони и да гарантира производството на здравословни храни, се казва в писмото. Според европейската статистика през 2010-а г. в ЕС е имало над 156 хиляди органични ферми. Около 5 милиона хектара в ЕС са използвани за биологично земеделие. Сред  държавите-членки най-голям дял на органични ферми спрямо общия брой стопанства се наблюдава в Австрия - 13 на сто и Чехия - 7 на сто. Къде сме ние? Пазарният дял на биопродуктите в България е под 1 на сто.

Как европейските решения могат да подпомогнат българското биологично производство – чуйте в разговора с Веселина Ралчева от Асоциация Биопродукти.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна