Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадъци, складирани под Ламанша през 60-те години XX век, продължават да излъчват радиация

Снимка: http://bg.wikipedia.org

Радиоактивни отпадъци, складирани на дъното на Ламанша през 60-те години на миналия век, продължават да излъчват радиация и да застрашават района, който е риболовна зона. Това разкрива разследване на германската обществена медиа Ес Ве Ер, при което дистанционно управлявана подводница се спуснала на метри от дъното на Канала. Кадрите показват корозирали, но все още запазени контейнери, в които Великобритания и Белгия погребвали на дъното на океана радиоактивни отпадъци в периода 1950 - 1963 година. Според досегашните твърдения на Международната агенция за ядрена енергия те са се разтворили в морската вода и радиацията е в безопасни граници. Репортажът обаче доказва обратното:

Гайгеровият брояч отчита, че радиацията е двойно по-голяма от нормалното.

Фракцията на Зелените в германския Бундестаг поиска германското правителство да се намеси, за да настоява за препогребване на радиоактивните отпадъци. Силвия Уул от Зелената партия:

Смятам, че тези контейнери, намиращи се на малка дълбочина на морското дъно, притежават висок потенциал на опасност. Те трябва да бъдат извадени и с тях да се действа, както при погребването на ниско- и среднорадиоактивни отпадъци.

По публикацията работи: А Ер Де / БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна