Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинации за наградата "Европейски гражданин на годината"

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент награждава всяка година граждани за отстояването на европейските ценности, за изключителни постижения или действия в полза на Европа и за по-доброто разбирателство между нейните граждани.

Наградата може да се присъди както за извършването на обичайни, ежедневни дейности в защита на европейските ценности, застъпени в Хартата на основните права, така и за по-доброто разбирателство между хората в различни области, включително и за постижения в културата, укрепващи европейския дух. 

Процедурата е двустепенна. Първо, комисията в Европарламента отсява кандидатурите до 50, като се следи преди всичко за направеното, но се вземат предвид и географският баланс, и равнопоставеността между половете на претендентите. След това национални журита във всяка държава класират кандидатите. Днес е последният ден за внасяне на предложения от страна на евродепутатите. 

Наш събеседник е Ивайло Калфин, който преди повече от месец предложи на своите последователи в интернет да дават предложения за номинации за тази престижна награда. 

Интервюто с Ивайло Калфин чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Таня Величкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна