Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Топалов за взривовете в Бостън: Подобни атаки отнемат от легитимността на държавата

Л.Топалов и Вл.Шопов: Може да се окаже важно съвпадението с 15 април - Ден на патриота и последен ден за плащане на данъци
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Любомир Топалов, преподавател по външна политика в Токийския университет, коментира световната новина номер едно - взривовете в Бостън.

Живях 13 години в Бостън. Маратонът е едно от най-големите събития, отбелязва началото на пролетта. Бостън вече няма да бъде същият. Има логика в сравненията с 11-и септември. Но нека не прибързваме, защото не се знае кой стои зад атаката – все още никой не е поел отговорност. Ще има много хипотези – хората искат да знаят какво се е случило.

15-и април е Ден на патриота в Америка и крайна дата за плащане на данъци. Ако някой иска да изпрати съобщение против държавата, това е подходящ ден. Държавата винаги разчита това по един и същи начин – като заплаха за своето съществуване, тъй като подобни атаки отнемат от нейната легитимност.

Според мен отново ще има затягане на мерките за сигурност, но аз смятам, че те няма да помогнат. Въпросът не е в това. Въпросът е в получаването на информация, преди да се случи атентатът. В случая не са успели да открият зародиша на това зло.

Правилните въпроси започват да се задават, но вече има спекулации – тексаски конгресмен вече каза, че експлозивът приличал на самоделните устройства в Афганистан. Експлозията предизвиква бял дим, което означава, че не е използван военен експлозив, каза още Топалов.

Политологът Владимир Шопов коментира, че взривовете са подсещане за клишетата, на които напоследък не обръщаме внимание – че терористична атака е възможна винаги и навсякъде без предупреждение.

Той прогнозира, че ще се предизвика непропорционално голям стрес у хора и политически елити.

Едно от убежденията през последните десетина години е, че най-лошото е отминало с избирането на Барак Обама и смяна на тона и твърдия курс на външната политика на САЩ. Очевидно това е опровергано. Може да се окаже важно съвпадението с 15-и април – Денят на патриота и последен ден за плащане на данъци, коментира Шопов.

Целите интервюта на В. Миланова с Л. Топалов и Вл. Шопов можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени