Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще е съдбата на поправките в Директивата за тютюневите изделия

Снимка: БТА

Евродепутатите ще дебатират по миналото и бъдещето на Европейската централна банка с нейния председател Марио Драги. Евтините заеми към европейските банки трябва да бъдат обвързани със съответните условия, за да се гарантира насочването им към реалната икономика. Също днес евродепутатите ще гласуват предложение за замразяване на част от квотите за емисии парникови газове.

Комисията по здравеопазване към Европейския парламент излезе с Доклад по Директивата за тютюневите изделия, който съдържа още по-рестриктивни и драстични мерки от досегашните  предложения на Еврокомисията.

Това, което се предлага, е изцяло унифициране и пълна стандартизация на опаковките. За сравнение, Еврокомисията не предлага напълно уеднаквени опаковки, а предлага комбинираните здравни предупреждения да заемат 75% от повърхността на предната и задната страна на опаковките. Според новото предложение  на останалите 25% от повърхността, незаето със здравно предупреждение да не може да се поставят отличителни знаци, символи, и лога на запазените търговски марки.

Преговорите по приемане на поправките на спорната тютюнева директива текат бавно и трудно. Държави като Дания, Белгия и Финландия, Франция и Англия смятат, че ограничителните мерки са недостатъчни. Те искат допустимите нива на съдържание на никотин в една цигара да паднат от 2 мг на 0,1 мг. Полша, Словакия, Унгария, България и други страни с добре развит тютюнев бизнес протестират срещу наложените мерки, а за да се придвижат измененията, е нужно квалифицирано мнозинство. Каква ще е съдбата на новите поправки, ще зависи от големите държави в ЕС като Италия, Испания и Германия, които още не са обявили официалната си позиция. Първият компромисен текст на ревизираната директива ще се обсъжда на 23 април, но е малко вероятно да се стигне до съгласие.

Чуйте в звуковия файл интервю с председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев - за социалните и икономическите ефекти от предложенията на Брюксел.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна