Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 88 години е извършен атентатът в столичния катедрален храм "Св. Неделя"

Снимка: Архив

На днешния ден през 1925-а година е извършен атентат в столичния катедрален храм "Св. Неделя", при който загиват над 200 души, а 500 са тежко ранени. Атентатът е организиран от Българската комунистическа партия. По този повод днес беше отслужена панихида за загиналите.

Извършеният на 16-и април преди 88 години кървав терористичен атентат в храма от военното крило на Българската комунистическа партия отваря врата към политическото насилие в Новата българска история през 20-и век.

Атентаторите са целели българският политически и военен елит да бъде избит, цар Борис III да бъде премахнат и това да бъде сигнал за избухване на комунистическа революция в страната ни. Атентатът, както става ясно години по-късно от исторически изследвания, е бил финансиран от съветските специални служби, които доставят и взривните устройства, разположени в купола на катедралния храм.

В словото си викарият на патриарх Неофит - епископ Йоан, подчерта: Когато разгръщаме страниците на историята в началото на миналия век, ние разбираме, че трагизмът в българското общество е бил дълбок, но да заложиш на разрушението на един храм, за да убиеш някого и да причиниш такова голямо зло и да бъдеш запомнен с това в света, този грях трудно ще се изтрие от лицето на тези хора, които са го сторили.

За първия демократично избран президент на България д-р Жельо Желев няма съмнение, че това е терористичен акт, който показва същността на ранния комунизъм: Това е тероризмът, който е свързан много ясно с ранния комунизъм, който разчита на терора, убийствата, на насилията като подготовка за вземане на властта.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна