Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бомбите в Бостън били скрити в тенджери под налягане

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Експлозивите за бомбените атентати в Бостън са били поставени в шестлитрови тенджери под налягане, скрити в оставени на земята черни платнени торби, обяви източник запознат с разследването. В тенджерите е имало парчета метал, пирони и сачми. По думите му следователите са събрали някои от компонентите на бомбите, но още не са установили какво е било използвано за детониране на експлозивите.

Само две бомби са били използвани за атаката, заяви губернаторът на Масачусетс Дивал Патрик. На мястото не са били открити други неизбухнали взривни устройства, подчерта той, опровергавайки по-ранните съобщения, че е имало повече от две бомби:

Само две взривни устройства бяха открити вчера. Всички останали пакети в района на взрива бяха изследвани, но няма неизбухнали бомби. Не бяха открити взривни устройства, които да не са се взривили.

Междувременно от ФБР обещаха да направят всичко възможно за установяване на отговорните за взривовете. Специален агент Рик Делорие добави, че няма данни за друга заплаха:

Не ни е известно да има непосредствена физическа заплаха за което и да било място, където провеждаме или може да провеждаме разследващи дейности в момента. Искам това да стане ясно на американската общественост, гражданите на Бостън и Масачузетс.

Американският президент Барак Обама окачестви експлозиите в Бостън като "терористичен акт" и призна, че американските власти все още не знаят дали той е дело на отделно лице, или на група, дали е чужденец или американец:

Ние все още нямаме идея какъв е бил подтикът за тези взривове. Засега всичко останало е спекулация. В близките дни ние ще продължим усилията си за разкриване на всичко станало и ще останем бдителни. Дал съм нареждане на моята администрация да вземе необходимите мерки за сигурност за защита на американците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени