Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погребват Маргарет Тачър с военни почести

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С военни почести днес ще бъде погребана Маргарет Тачър - първата жена премиер на Великобритания почина на 8-и април на 87-годишна възраст.

Нямам нищо против моите министри да говорят каквото искат, стига да правят каквото кажа - такива изказвания бяха характерни за Тачър, която в Белия дом нарекоха "най-добрият мъж на Англия".

Не вярвам, че ще има жена министър-председател, докато съм жива, казва Тачър, преди да стане премиер.

Не след дълго Тачър е опровергана. Първо оглавява Консервативната партия и става първата жена лидер на опозицията, а после и премиер:

Ако държавата иска да харчи повече, тя може да го направи по два начина – да вземе парите ви назаем или да увеличи данъците и не е правилно схващането, че някой друг ще плати. Този някой сте вие.

Премиерът е наясно, че аз ненавиждам и винаги съм ненавиждал всяка стъпка във вътрешната й политика, казва член на опозицията.

Мисля, че уважаемият господин знае, че аз имам същото отношение към социалистическата политика и това се вижда по народите в Източна Европа. Руснаците ме нарекоха "Желязната лейди" – бяха прави. Великобритания има нужда от "Желязна лейди", отвръща му Тачър.

На службата в катедралата "Сейнт Пол" ще присъстват около 2000 гости, сред тях и президентът Росен Плевнелиев. Ще присъства и кралица Елизабет Втора - нещо, което се случва за първи път след погребението на Уинстън Чърчил през 1965-а година.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна