Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Друмева: Трябва да се положат усилия за по-добро законодателство

Снимка: БГНЕС

Проф. Емилия Друмева коментира в "Преди всички" задачите на Изборния борд.

Основната задача на борда е да подпомага органите на публичната власт да си свършат работата. Създадени са редица гаранции за минимизиране на нарушенията. В РИК се прави сканиране на протоколи и др. документи, поддържат се линкове от сайтовете на областните администрации с много информация. Виждам много смисленост в гаранциите, но тези гаранции трябва да се осъществят. Тук виждам задачите на борда.

Надявам се, че ще бъдем по-мотивирани да участваме както се полага в изборите.

Обръща се внимание и на отричането на езика на омразата. В това виждам поредна функция на борда. Освен това, се събират предложения за подобряване на изборното законодателство. В събирането на тези предложения виждам най-големия смисъл.

Има изисквания от технически характер. Нашите усилия са насочени към това екипите по места да се справят с копирната техника, сканиращите устройства, доставката и обучението. Редица от участниците имат конкретни предложения членовете на комисиите по места да бъдат наистина подпомогнати. Това също е една от оценките на този борд. Това е услилие. Бордът работи без възнаграждение, уточни проф. Друмева.

Предложенията ще бъдат преди всичко към законодателя – това е много полезна функция на борда. Нормалното е регулиране на изборния процес с правни норми. Трябва да се положат усилия за по-добро законодателство, подчерта проф. Друмева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна