Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция "Митници" образува 4 дисциплинарни производства срещу свои служители в Бургас

Снимка: БГНЕС

Четири дисциплинарни производства е образувала Агенция "Митници" срещу свои служители в Бургас. Едното е срещу директора на митницата в морския град Валери Стефанов.

Причината е, че експертите са дали възможност да се манипулират данни и да се извеждат без контрол горива от данъчния склад Нефтопристанище Росенец, който е собственост на "Лукойл Нефтохим Бургас". Според изискванията в Нефтопристанище Росенец са монтирани измервателни уреди, които изпращат до Националната агенция за приходите информация за наличните количества гориво. За да няма манипулиране на уредите, върху тях се поставят 900 от така наречените "митнически пломби". Те не позволяват уредите да се отварят и да се променя информацията, която дават.

Първоначално измерванията в нефтопристанището на "Лукойл" в Бургас вървят добре, но миналата седмица в централата на митниците засичат, че уредите са започнали да преминават от работен на тестови режим. Това означава, че информацията се отчита, но не се изпраща по веригата - нито до НАП, нито до митниците. Тогава вътрешното разследване на Агенция "Митници" започва проверка. Тя установява, че миналата седмица голяма част от уредите са били разпломбирани. Това няма как да се е случило без разрешението на директора на митницата в Бургас Валери Стефанов. Проверката на вътрешното разследване е показала, че липсват протоколи, някои от данните в документите не са верни, а процедурите за извеждане на гориво извън склада не са неспазени.

Според Закона за държавния служител в момента четиримата проверявани се изслушват и в следващите дни ще се разбере какви ще бъдат санкциите срещу тях.

По публикацията работи: Велина Сашева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна