Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев настоява вътрешният министър да вземе спешни мерки по случая с Флоров

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев настоява вътрешният министър Петя Първанова да предприеме спешни мерки по случая с директора на ГДБОП Станимир Флоров, когото прокуратурата разследва за подкуп в особено големи размери.
Според държавния глава ако се наложи, Флоров трябва да бъде отстранен от длъжност, докато тече проверката.

Президентът Плевнелиев смята, че прокуратурата трябва да бъде подкрепена и оставена да работи по казуса с образуваното досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП. Държавният глава призова вътрешния министър Петя Първанова да съдейства на държавното обвинение:

Моля служебният министър на вътрешните работи да вземе незабавни мерки, включително по Закона за МВР, в подкрепа на действията на прокуратурата, дори и ако тези мерки включват спешно отстраняване от длъжност на шефа на ГДБОП, докато прокуратурата свърши работа и с оглед създаването на предпоставки те да могат безкомпромисно и обективно да работят, включително и в тази институция.

По скандала с подслушванията президентът определи действията на прокуратурата като правилни. Плевнелиев очаква от държавното обвинение да действа адекватно и да стигне докрай:

Считам, че е абсолютно недопустимо да има капчица съмнение, камо ли да се окаже и вярно, че в една демократична и правова държава могат политици, граждани, включително и държавният глава, да бъдат подслушвани. Същевременно искам също така да коментирам пред вас, че съм притеснен от констатациите на прокуратурата, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС. Затова се надявам служебният министър на МВР да вземе спешни мерки чрез създаване на работещи междуведомствени правила, включително и вътрешноведомствени правила от гледна точка на ползването на СРС-та. Затова вярвам, че всички трябва да си напишат урока, МВР спешно трябва да си пренапише и преразгледа правилата вътре в самата система.

Дали подслушванията ще бъдат отделени в агенция извън МВР и дали ще подлежат на парламентарен контрол, ще реши 42-то Народно събрание.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна