Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследващият журналист Христо Христов получи анонимна смъртна заплаха

Снимка: БГНЕС

Разследващият журналист Христо Христов, основател, изписващ независимия специализиран сайт с разследвания, правени в архивите на Бившата ДС, получи анонимна смъртна заплаха. Информацията стана известна преди ден, когато Христо излезе с кратък коментар на сайта си, в който описва заплахата. Това не е единственият опит за сплашване на журналиста, но е първият директно насочен към неговото семейство. От краткото му изявление разбираме, че анонимната заплаха за смърт и разправа със семейството му е пусната в пощенската кутия на домашния му адрес и за да няма съмнение, че заплахата е свързана с дейността му като журналист, всъщност е написана върху къс от страница с негово интервю от 2011-а година за списание "Диалог".

Темата коментира политологът Огнян Минчев в предаването "Хоризонт до обед". Дейността на Христо Христов явно е засегнала дълбоко някой от тези, които са обект на разследванията му, някой от тези, които използват тайните на миналото за трупането на власт и богатство в настоящето. /.../Очевидно е, че това е част от причината да бъде отправена тази заплаха, но тази заплаха, какъвто и конкретен контекст да има, мисля, че полицията и отговорните институции в България би следвало да разследват и да стигнат до конкретния източник на тази заплаха, каза Минчев.

Според него заплахата е опит да се скъса връзката между тайните на миналото и властовата и икономическа структура на българското общество в настоящето.

Журналистът Спас Спасов заяви: Песимист съм по отношение на работата, която трябва да извършат компетентните органи. /.../Не си спомням последните години разследване по тази тема да е стигнало до някакъв резултат.

Интервютата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени